فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس طحان*، اکبر جوادی، محمد جعفری، نصرت الله حسنی، دامون رزمجویی صفحات 1-9

    این پژوهش به منظور بررسی اثر انواع مالچ بر حفظ رطوبت خاک نهال‏های تاغ در استان سمنان در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 2 تیمار اصلی مالچ طبیعی و مصنوعی و دو تیمار فرعی پلاستیک سفید و سیاه و شن درشت و نرم هر یک با 3 تکرار در مناطق مختلف انجام شد. نهال های تاغی آماده به این منظور از گلدان جدا شده و به فاصله 3 متر از هم کاشته و انواع مالچ در حوزه تشتک‏ها به ضخامت 5 سانتی متر قرار گرفت. تیمار بدون مالچ نیز به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. عملیات آبیاری در این راستا به این صورت انجام شد که فقط تیمار شاهد در ماه یک بار آبیاری شد و بقیه تیمارها در طول دوره آزمایش آبیاری نشدند. در هر تیمار به طور تصادفی سنسورهای TDR نصب و فاکتورهای رطوبت خاک، ارتفاع گیاه و ضریب k هر 10 روز یک بار اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر تیمار مالچ در فاکتور رطوبت خاک با یکدیگر تفاوت دارند (p>0.05). تیمار پلاستیک سیاه بیشترین رطوبت خاک و تیمار ماسه نرم و درشت کمترین رطوبت خاک را دارا بوده، در حالی که تیمار شاهد با تیمار ماسه نرم و درشت تفاوت معنی‏داری داشته (p<0.05)، ولی با مالچ مصنوعی تفاوت معنی‏داری نداشت (p>0.05). بیشترین ضریب k مربوط به تیمار پلاستیک سیاه و کمترین آن مربوط به تیمار ماسه نرم بود. به طور کلی تیمار پلاستیک سیاه (مالچ مصنوعی) تفاوت معنی‏داری با تیمارهای طبیعی ماسه درشت و نرم نشان داد (p<0.05) و تیمارهای مالچ از نظر ضریب k تفاوت معنی داری با شاهد نداشتند (p>0.05). اختلاف معنی داری بین ارتفاع گیاه در کلیه تیمارها وجود نداشت (p>0.05). در نهایت، تفاوت معنی‏داری از نظر رطوبت خاک در سطح یک درصد و فاکتور ضریب k در سطح 5 درصد بین این دو گروه به دست آمد. فاکتور ارتفاع در دو گروه مالچ طبیعی و مصنوعی تفاوتی با یکدیگر نداشتند. یافته‏های این پژوهش نشان داد که مالچ طبیعی در تمام متغیرهای مورد بررسی از میانگین کمتری نسبت به مالچ مصنوعی برخوردار بوده و در نتیجه مالچ مصنوعی نسبت به مالچ طبیعی رطوبت خاک را به نحو مطلوب تری حفظ خواهد کرد.

    کلیدواژگان: مالچ، Haloxylon aphyllum، نهال، طرح بلوک، استان سمنان
  • ابراهیم تقی ‏نژاد*، محمدرضا احمدی، ابوالقاسم کمالی، سمیرا حق‎بیان صفحات 11-23

    تحقیق حاضر در رودخانه جاجرود در محدوده بین منطقه سعید آباد تا پایین‏دست روستای قره قویون به منظور بررسی تاثیر بزرگ‎بی‏مهرگان آبزی بر رشد صورت پذیرفت. جهت این کار سه ایستگاه مطالعاتی در نظر گرفته شد و نمونه‏برداری از بی‎مهرگان کفزی در کنار سایر سنجه‏ها مانند دمای هوا و آب، BOD5، pH  و  DO به صورت ماهیانه صورت گرفت. در بررسی بزرگ بی‎مهرگان آبزی از شاخص های غنای کل، غنای EPT، شاخص تنوع شانن‏وینر (H) و شاخص زیستی هیلسنهوف (HFBI) استفاده شد. میانگین درجه حرارت هوا بین 3/1 تا 5/32 درجه سانتی‏گراد، دمای آب بین 3 تا 1/25 درجه سانتی‏گراد، BOD5 بین 9/3 تا 98/9 میلی‎گرم در لیتر، DO بین 85/4 تا 52/9 میلی‎گرم در لیتر و pH آب بین 8/8 تا 6/9 طی مدت بررسی متغیر بودند. در بررسی فون بزرگ‏بی‏مهرگان آبزی 7 راسته و 11 جنس شناسایی شدند که گروه‏های مقاوم به آلودگی مانند Diptera و به طور خاص خانواده‏های Chironomidae و Gastropoda در پایین‏دست رودخانه غالبیت داشتند. غنای EPT در بهار در ایستگاه 3 با میزان 45 درصد حداکثر و 34 درصد در ایستگاه 2 در تابستان حداقل میزان را داشت. ایستگاه شماره 2 با در نظر گرفتن کلیه سنجه‏ها شدیدا آلوده، ایستگاه 1 دارای آلودگی آلی قابل ملاحظه و ایستگاه 3 دارای آلودگی نسبی بود. کیفیت آب در ایستگاه 1 بر اساس شاخص زیستی هلسینهوف ضعیف، در ایستگاه 2 بسیار ضعیف و در ایستگاه 3 نسبتا ضعیف طبقه‏بندی گردید.

    کلیدواژگان: ریزساختار، سوریمی، شوریده دهان سیاه، ژل کامابوکو، انجماد
  • میثم مهدی ‎نیا*، محمد لایقی، اصغر تاتاری، علی ‎اکبر عنایتی صفحات 25-36

    هدف از انجام این تحقیق بررسی قابلیت استفاده از ساقه سویا به عنوان ماده لیگنوسلولزی جایگزین چوب در تولید تخته‎خرده‎چوب بود. لذا در این تحقیق از ساقه سویا در 4 سطح 25، 50، 75 و 100 درصد وزنی، زمان پرس در 3 سطح 5، 6 و 7 دقیقه و مقدار چسب مصرفی در 3 سطح 8، 10 و 12 درصد به عنوان عوامل متغیر استفاده شد. نتایج نشان داد که ویژگی های خمشی (MOR و MOE) با افزایش مقدار ساقه سویا در ترکیب تخته نهایی بهبود و چسبندگی داخلی کاهش یافت، ولی مقدار جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری افزایش یافت. تمام ویژگی های مکانیکی و فیزیکی شامل ویژگی های خمشی، چسبندگی داخلی، جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری با افزایش مقدار چسب و زمان پرس بهبود یافت. نتایج در نهایت نشان داد که ساقه سویا ماده مناسبی جهت تولید تخته‎خرده‎چوب می باشد.

    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، ساقه سویا، ویژگی های مکانیکی، ویژگی های فیزیکی
  • فائقه نوری*، ندا فتحی صفحات 37-44

    تحقیق حاضر به مطالعه تاثیر دافنی (Daphnia magna) غنی‎شده با روغن کبد ماهی کاد و کلزا بر فاکتورهای رشد و بازماندگی لارو ماهی سفید به مدت چهارده روز از ابتدای تغذیه فعال پرداخت. لاروهای ماهی سفید با وزن اولیه 11/2±6/52 میلی‏گرم با تراکم ده عدد در هر لیتر آب در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار غذایی شامل دافنی غنی‎شده با روغن کبد ماهی کاد، دافنی غنی‎شده با روغن کلزا و دافنی غنی‎نشده تغذیه شدند. میزان رشد طولی، وزنی، افزایش وزن بدن و نرخ رشد ویژه لاروها در تیمارهایی که با دافنی غنی‎شده تغذیه شده بودند به شکل معنی داری بیش از لاروهای تغذیه شده با دافنی غنی‎نشده بود (p0.05). بیشترین مقدار ضریب رشد ویژه در لاروهای تغذیه شده با دافنی غنی‎شده با روغن کلزا به میزان 01/0±50/8 درصد روزانه و کمترین مقدار در تیمار تغذیه شده با دافنی غنی‎نشده به میزان 12/1±50/7 درصد روزانه مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که روغن کلزا می تواند در غنی‎سازی دافنی برای تغذیه لارو ماهی سفید جایگزین نسبتا مناسب روغن ماهی باشد.

    کلیدواژگان: Rutilus kutum، غنی‎سازی، Daphnia magna، اسیدهای چرب غیراشباع، روغن کلزا
  • مرضیه کریمی، سید خلیل حسینی هاشمی*، ابوالفضل کارگرفرد، غزاله ارشدی نیا صفحات 45-55

    پژوهش حاضر به مطالعه امکان استفاده از ذرات لیگنوسلولزی حاصل از هرس درختان نخل در ساخت پانل‏های چندسازه چوب‏سیمان پرداخت. عوامل متغیر این تحقیق شامل درصد ذرات لیگنوسلولزی نخل در سه سطح 10، 15 و 20 درصد و کلرید کلسیم در سه سطح 0، 3 و 6 درصد وزن خشک سیمان بود و سایر عوامل شامل فشار پرس، زمان پرس به مدت 12 ساعت، وزن ماده خشک و ابعاد تخته (5/1×40×40 سانتی‏متر) ثابت بودند. نمونه‏های آزمایشی مطابق استاندارد DIN 68763 از تخته‏های ساخته شده انتخاب و خواص مکانیکی آنها نظیر مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و مقاومت به چسبندگی داخلی مورد اندازه‏گیری قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که افزایش میزان ذرات لیگنوسلولزی نخل سبب تضعیف مقاومت‏های مکانیکی تخته‎های ساخته شده گردید و افزایش کلرید کلسیم تا سطح 6 درصد سبب افزایش مقاومت شد. تخته‏هایی که با میزان 10 درصد ذرات لیگنوسلولزی نخل و 6 درصد کلرید کلسیم در این تحقیق ساخته شده بودند، بیشترین مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی را داشتند.

    کلیدواژگان: پانل‏های چندسازه چوب‏سیمان، ذرات لیگنوسلولزی نخل، سیمان پرتلند، کلرید کلسیم، مقاومت‏ های مکانیکی
  • لیلا خلاصی اهوازی، محمدعلی زارع‏ چاهوکی*، سید زین ‎العادین حسینی صفحات 57-73

    هدف از تحقیق حاضر بررسی مدل‏هایی بر پایه حضور در مدل‎سازی پراکنش جغرافیایی گونه‏های Artemisia aucheri و Artemisia sieberi می‏باشد. روش آنتروپی حداکثر و تجزیه و تحلیل عاملی آشیان بوم‏شناختی در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفتند. اطلاعات پوشش گیاهی و عوامل رویشگاهی از قبیل توپوگرافی و خاک در مراتع شمال‏شرق استان سمنان به روش تصادفی-سیستماتیک جمع‏آوری شدند. درصد سنگریزه، رس، سیلت، شن، ماده‏آلی، اسیدیته، آهک و هدایت الکتریکی از خصوصیات خاک اندازه‏گیری و مورد تجزیه آزمایشگاهی قرار گرفتند. تهیه نقشه خصوصیات خاک با استفاده از روش‏های زمین آمار صورت گرفت. نقشه پیش‏بینی تفکیک برای هر گونه گیاهی با استفاده از نقشه عوامل موجود در مدل آنتروپی حداکثر به کمک نرم‏افزار MaxEnt و مدل ENFA در نرم‏افزار BIOMAPPER تهیه شد. نقش عوامل محیطی در پراکنش و دقت گونه‏های A. aucheri و A. sieberi در روش MaxEnt با استفاده از روش جک‏نایف و منحنی پاسخ بررسی شد. برای بررسی صحت مدل ENFA از نمایه Boyce استفاده شد و میزان صحت مدل در این آزمون برابر با 4/83 درصد برای گونه A. aucheri تعیین گردید. صحت مدل برای گونه A. sieberi حد نصاب قابل قبولی را به دست نیاورد. شاخص کاپا (К) برای ارزیابی میزان تطابق نقشه‏های پیش بینی با نقشه واقعی پوشش گیاهی مورد استفاده قرار گرفت که روش MaxEnt پراکنش گونه A. aucheri را به میزان 85 درصد نشان داد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که رس، سنگریزه، رطوبت قابل دسترس عمق اول و آهک عمق اول و دوم مهمترین عوامل تاثیرگذار در هر دو روش بر پراکنش گونه A. aucheri است. همچنین درصد سیلت و آهک عمق اول و ارتفاع بر پراکنش گونه A. sieberi موثر هستند. مدل‏های MaxEnt و ENFA و مشابه آنها که بر اساس نمونه‏برداری صریح و روشن برآورد احتمال وقوع را محاسبه می‏کنند باید به عنوان جایگزین بعضی از مدل‏های توزیع گونه‏ای نظیر رگرسیون لوجستیک و آنالیز تشخیص در عرصه مراتع در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: آنتروپی حداکثر، تجزیه و تحلیل عاملی آشیان بوم‏شناختی، روش جک‏نایف، سطح زیر منحنی، نمایه Boyce
  • رسول شباحتی، آرش فرج‎پور رودسری*، اصغر تابعی صفحات 75-88

    در این پژوهش، اثر مقدار آرد پوسته سلولزی پسته و مقدار نانوذرات رس بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی نانوچندسازه های چوب پلاستیک مورد بررسی قرار گرفت. آرد پوست سلولزی پسته برای این منظور در سه سطح 30، 40 و 50 درصد و نانو رس 15A کلویزیت نیز در سه سطح صفر، 3 و 5 درصد با پلی اتیلن سنگین و انیدرید مالییک پیوندشده با پلی اتیلن 4 درصد برای همه تیمارها پس از اختلاط خشک توسط دستگاه اکسترودر کولین با چهار محفظه دمایی به ترتیب با دماهایی 160، 170 و 180 درجه سانتی گراد و با دور ماردون 60  دور در دقیقه اکسترود شدند. سپس نمونه های آزمونی استاندارد با استفاده از روش قالب گیری تزریقی ساخته شدند. خواص مکانیکی شامل مقاومت کششی و خمشی، مدول کششی و خمشی و مقاومت به ضربه فاقدار و خواص فیزیکی شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقاومت کششی و خمشی، مدول کششی و خمشی، مقاومت به ضربه فاقدار، جذب آب و واکشیدگی ضخامت چندسازه با افزایش مقدار آرد پوسته سلولزی پسته از 30 به 50 درصد افزایش یافت. همچنین مقاومت کششی و خمشی، مدول کششی و خمشی چندسازه با افزایش مقدار نانو رس از صفر به 5 درصد کاهش یافت، اما مقاومت به ضربه فاقدار افزایش پیدا کرد.

    کلیدواژگان: خواص مکانیکی، خواص فیزیکی، آرد پوسته سلولزی پسته، نانو رس، نانوچندسازه
|
  • Abbas Tahan*, Akbar Javadi, Mohammad Jafari, Nosratollah Hasani, Damon Razmjoi Pages 1-9

    This study examined the effect of mulch to keep soil moisture of Haloxylon plants of Semnan province in a randomized complete block design with 2 main plots and sub-plots plastic mulch natural and artificial white, black, coarse and fine sand each with 3 replications in different areas. The seedlings of Haloxylon aphyllum separated by a distance of 3 km from the plots and planted in the pan to a thickness of 5 cm of mulch. Area without mulch was used as a control treatment. Watering operation was carried out in this regard that only the monthly irrigation control and other treatments didn’t irrigate during the experimental period. TDR sensors installed in each treatment and soil moisture, plant height, followed by the coefficient k were measured every other 10-day. The results showed that the effect of mulch on soil moisture factor was significantly (p>0.05). Black plastic, sand and coarse treatment had the lowest soil moisture, while the coarse sand control treatment had no significant difference (p<0.05). The highest coefficient k was obtained in the treatment of black plastic and the lowest found in the treatment of soft sand. In general, treatment of black plastic (synthetic mulch) showed significant difference between coarse and fine sand with natural treatments (p<0.05) and the coefficient k mulch treatments had no significant difference from the control group (p>0.05). Significant differences in term of soil moisture and k factor was found between the groups. The findings showed that natural mulch in all variables had less average soil moisture than synthetic mulch and, therefore, was more favorable.

    Keywords: Mulch, Haloxylon aphyllum, seedling, block design, Semnan province
  • Ibrahim Taghinezhad, Mohammad Reza Ahmadi*, Abolghasem Kamali, Samira Haghbayan Pages 11-23

    This study was done in order to determine the pollution effects on growth of macrobenthoses in Jadjrud River, between Saeedabad area and Ghareboron village. Three stations considered for invertebrates sampling. Assessment of some parameters such as air and water temperature, BOD5, dissolved oxygen, and pH were done monthly along with invertebrate sampling. Total existence, EPT existence, Shanon-Winner diversity index and HFB1 were used in assessment of macrobenthoses. During experiment, air and water temperature were 1.3-32.5 and 3-25.1 °C, respectively. BOD5 was 3.9-9.98 mg L-1, dissolved oxygen 4.85-9.52 mg L-1, and pH 8.8-9.6. In benthic fauna assessment, 7 orders and 5 genera were known, where some resistant groups against pollution such as Diptera, families of chironomidae and gastropods were dominant in estuary zone of the river. Maximum and minimum EPT dominance were 45% in spring (station 3), and 34% in summer (station 2), respectively. The results of this study showed that the pollution in station 1 was considerable, station 2 highly polluted, and station 3 relatively polluted. Based on Helsinhophe index, water quality in first station was low, while in station 2 was highly low an in station 3 was relatively low.

    Keywords: total existence, TEPT existence, benthic invertebrates, Shannon-Winner diversity index, Helsinhof biological index
  • Meysam Mehdinia*, Mohamad Layeghi, Asghar Tatari, Ali Akbar Enayati Pages 25-36

    This study conducted to investigate usability of soya stalk as lignocellulosic material and wood alternative in particleboard manufacturing. Four levels of soya stalk (25, 50, 75, and 100%), 3 level of press time (5, 6, and 7 min), and the content of resin in 3 levels (8, 10, and 12%) were considered as dependent variables. Results showed that bending properties (MOR and MOE) were enhanced by increasing soya stalk content in boards, while internal bonding (IB) property decreased. However, water uptake and thickness swelling after 2 and 24 immersions were increased. With increasing in resin content and press time, both mechanical and physical properties including bonding properties, internal bonding properties, water uptake and thickness swelling were suppressed. The results showed that soya stalk is a suitable wood alternative in particleboard manufacturing.

    Keywords: particleboard, soya stalk, mechanical properties, physical properties
  • Faegheh Noori*, Neda Fathi Pages 37-44

    A 14-days period experiment of larval first feeding was conducted to investigate the effects of Daphnia magna enriched with cod liver and canola oils on growth and survival of the Caspian kutum larvae. The feeding trial of the Kutum (Rutilus kutum) larvae with initial weight of 52.6±2.11 mg at density of 10 No L-1 based on completely randomized design with three replications for each treatment as follows: 1) non-enriched Daphnia, 2) enriched Daphnia with cod liver oil and 3), and enriched Daphnia with canola oil. Results showed that body weight and specific growth rate of larvae fed with enriched Daphnia were significantly higher than larvae fed with non-enriched Daphnia (p<0.05). However, no significant difference was observed in the survival rate between the treatments (p>0.05). Maximum and minimum levels of SGR were observed in the larvae fed with Daphnia magna enriched with canola oil (8.50±0.01) and non-enriched Daphnia (7.50±1.12), respectively. The present study indicates that canola oil can be replaced with fish oil for enrichment of Daphnia for feeding the Caspian kutum larvae.

    Keywords: Rutilus kutum, Enrichment, Daphnia magna, unsaturated fatty acids, canola oil
  • Marziyeh Karimi, Seyyed Khalil Hosseini Hashemi*, Abolfazl Kargarfard, Ghazaleh Arshadinia Pages 45-55

    In this research, feasibility of palm lignocellulosic particles application was investigated in the manufacture of wood-cement composite panels. The variable factors of this investigation were including palm lignocellulosic particles content in three levels 10, 15, and 20 % and calcium chloride in three levels including 0, 3, and 6%. The other factors consist of pressing compression, pressing time in 12 hour, dry weight, and panel dimensions (40×40×1.5 cm) were kept constant. The specimens were prepared from manufactured panels according to DIN 68763 standard and their mechanical properties such as flexural strength, modulus of elasticity, and internal bonding (IB) were measured. The results indicated that the increase of lignocellulosic particles content have been caused weak of mechanical strength of manufactured panels and the increase of calcium chloride until 6% level have been caused a gain of strengths. In this investigation, the panels manufactured with 10% content of lignocellulosic particles and 6% content of calcium chloride had the best flexural strength, modulus of elasticity, and internal bonding.

    Keywords: wood-cement composite panels, palm lignocellulosic particles, Portland cement, calciumchloride, mechanical properties
  • Leyla Khalasi Ahwazi, Mohammad Ali Zare Chahouki*, Seyed Ziaedin Hosseini Pages 57-73

    The main goal of this study was to estimate the geographic distribution of Artemisia sieberi and Artemisia aucheri by models based on occurrence data. Because of widespread use, two methods including Maximum Entropy modeling technique (MaxEnt) and Ecological-niche Factor Analysis (ENFA) selected. For this purpose, a research was conducted in north east rangelands of Semnan. Modeling vegetation data in addition to site condition in formation including topography, climate, geology and soil was prepared. Sampling was done within each unit of sampling parallel transects and 1 vertical transect with 300 m length, each containing 15 quadrates (according to vegetation variations) were established. Quadrate size was determined for each vegetation type using the minimal area method. Soil samples were taken from 0-20 cm and 20-80 cm in starting and ending points of each transect. Soil properties included gravel, texture, organic matter, lime, pH and electrical conductivity were measured. Maps of environmental variables were created by Geographic Information System (GIS) and geostatistics. Then predictive distribution maps of both species were produced using the MaxEnt and ENFA models. Model accuracy in MaxEnt method is evaluated by using the area under the Curve (AUC). By jackknife method and response curve, the most important environmental predictor variables were found. By importing the information layers in appropriate model and using necessary statistical analysis in biomapper software, the map of potential habitat has been created. To evaluate the accuracy of the model, Boyce index has been used and model rectitude in this test was determined as 83.4 percent for A. aucheri but A. sieberi wasn’t achieved sufficient accuracy. In this study, the adequacy of vegetation type mapping was evaluated using kappa statistics and potential habitat map of A. aucheri by MaxEnt method was higher kappa (0.85). Finally, lime 1, gravel 1, lime 2 and slope were significantly affected habitat distribution of A. aucheri, while habitat distribution of A. sieberi affected by elevation, silt 1, and lime 1. MaxEnt, ENFA, and other models based on sampling process to estimate probability of occurrence should be considered as important alternatives for some species distribution models in rangelands.

    Keywords: maximum eentropy modeling technique (Maxent), ecological niche factor analysis(ENFA), jackknife method, area under the curve, Boyce index
  • Rasol Shbahati, Arash Farajpour Rudsari*, Asghar Tabei Pages 75-88

    In this study, effects of flour content and nanoclay loading on the physical and mechanical properties of wood plastic composite were investigated. Flour of cellulosic shell of Pistachio in levels of 30, 40 and 50 and nano clay of cloisite 15A in three levels (0, 3 and 5%) was mixed with high density polyethylene (HDPE). Samples were made with a laboratory twin-screw extruder and then injection molding. The heating temperature profile and rotational speed of the screws were set to 60 rpm at 160, 170, and180 °C, respectively. Mechanical properties including tensile and flexural properties as well as notched impact strength and physical properties including water absorption and thickness swelling were measured. The results showed that flexural and tensile modulus and strength, notched impact resistance, water absorption and thickness swelling of the samples increased as the flour content increased from 30 to 50% (w/w). Furthermore, flexural and tensile modulus and strength, water absorption and thickness swelling of the samples decreased as the Nannoclay content increased from 0 to 5% (w/w), but notched impact resistance increased.

    Keywords: mechanical properties, physical properties, flour of cellulosic shell of pistachio, nanoclay, nanocomposite